Vaslui, RO

20.95°C
Overcast Clouds
Saturday
7.15°C / 19.02°C
Sunday
9.71°C / 19.75°C

Performanță istorică: Vasluiul are Candidat de Maestru FIDE!

Performanță istorică: Vasluiul are Candidat de Maestru FIDE!

Ștefan-Emilian Prisacaru este primul vasluian care primește titlul de Candidat de Maestru FIDE. Federația Internațională de șah urmează să facă anunțul oficial la începutul lunii decembrie.

Șahistul vasluian a acumulat încă 15,6 puncte Elo în urma participării la Campionatul European de șah pentru juniori de la Ankara, Turcia, totalizând 2176 de puncte în clasamentul Elo.

„Acest an plin de succese și acest titlu de Candidat de Maestru înseamnă pentru mine doar un prim pas spre o carieră de succes”, a spus Ștefan, imediat după ce a aflat vestea obținerii titlului de Candidat de Maestru FIDE.

La Europeanul de juniori de la Ankara, Ștefan-Emilian Prisacaru a fost primul român în clasamentul genera la Open U18, unde a acumulat 5 puncte, după 4 victorii, 2 remize și 3 înfrângeri.

Clasarea pe locul 36 din 85 de participanți este onorabilă, depășind în clasament 17 Maeștri Internaționali și Maeștri FIDE.

„Am terminat cu 19 poziții în fața locului de start, înaintea multor campioni naționali, care au beneficiat de mai multe cantonamente și turnee de pregătire, ceea ce îmi dă speranță ca la anul să mă bat pentru medalii atât la Campionatul European, cât și la Campionatul Mondial, deoarece voi fi mai bun”, susține tânărul șahist vasluian.

european

Țările ex-sovietice domină șahul mondial

Ediția din acest an a Campionatului European de juniori a avut parte de o participare numeroasă. Peste 1000 de șahiști s-au luptat pentru medalii la șase categorii de vârstă, atât la băieți, cât și la fete.

La Open, U18, masculin, au concurat 85 de jucători din 39 de țări, din care 15 sunt Maeștri Internaționali, 34 sunt Maeștri FIDE și doi Candidați de Maestru.

„La concurs au fost primiți și jucători ruși și beloruși, dar au jucat sub steagul FIDE, în dreptul lor apărând FID. La toate grupele de vârstă au dominat competiția jucătorii din țările ex-sovietice, acolo unde șahul este materie obligatorie, iar loturile naționale lărgite beneficiază de multe cantonamente de pregătire cu foști campioni mondiali, plătite de stat. Așa că jucătorii din Rusia, Belarus, Ucraina, Azerbaidjan, Armenia au cam ocupat primele poziții, alături de campionii din Franța, Germania, Israel, Polonia, Elveția, Austria, care sunt sprijiniți financiar de cluburi puternice”, a precizat Ștefan-Emilian Prisacaru.

 

europeanul

Tainele șahului le-a deprins de acasă, unde juca mai tot timpul împotriva tatălui său. La 9 ani a fost invitat la un simultan de șah cu Marea Maestră Internațională Elisabeta Polihroniade. Era de Ziua Copilului, cu mulți copii participanți, unde toți au primit câte o medalie.

„M-am bucurat de medalia primită cam gratis, după doar jocul de la simultan,  dar am spus că vreau să obțin pe merit mai multe! Mie îmi place foarte mult competiția în sine, adrenalina de la fiecare joc și nimic nu se compară cu câștigarea unui turneu greu. Cu cât este mai greu de obținut o medalie sau un premiu, cu atât bucuria este mai mare”, povestește Ștefan.

            Este campion balcanic la U18

- Ștefan, cum a fost la Campionatul Balcanic?

- La Campionatul Balcanic au fost prezenți jucători din 11 țări. Federația Balcanică de Șah are 13 țări afiliate, dar anul acesta au lipsit jucătorii din Turcia și Italia. A fost un turneu destul de puternic, dar Dumnezeu m-a ajutat să îl câștig fără mari emoții. Condițiile de cazare și de masă din Muntenegru au lăsat mult de dorit, în ultimele zile de concurs chiar având probleme de sănătate alături de alți 8-10 jucători. Toate problemele au fost date uitării însă când am ajuns la premiere.

- Ce ai simțit atunci când ai fost strigat la festivitatea de premiere?

- Am fost premiat la multe concursuri naționale și internaționale, dar la nici o premiere nu am fost atât de bucuros ca la Balcaniadă, deoarece acest premiu este unul care dăinuie în timp atât pentru mine, cât și pentru România.

- Cât de important e șahul pentru tine?

- Consider că șahul este un sport important pentru dezvoltarea oricărui copil și ar trebui să fie materie studiată școlar, măcar la nivel elementar. Pentru mine șahul este pe primul loc.

 emilian

- Cât timp acorzi pentru pregătire?

- Nu am un timp fix de alocat pentru șah. Încerc să acord cât mai mult timp zilnic pregătirii în funcție de timpul liber aflat la dispoziție și de cât de odihnit sunt.

- Ce alte pasiuni ai? Dacă n-ar fi fost șahul, ce alt sport ti-ai fi dorit să practici? Motivează?

- Nu prea mai am timp de alte pasiuni, deoarece școala și șahul îmi ocupă cam tot timpul, dar mă pasionează mult numismatica, având o colecție de bancnote și monede vechi, istoria românilor, istoria universală și obiectele vechi.

Nu mă văd practicând alt sport de performanță. Uneori îmi place să joc tenis de masă sau să înot, dar nu prea am timp.

Image