Vaslui, RO

24.31°C
Clear Sky
Wednesday
16.72°C / 22.89°C
Thursday
15.82°C / 25.78°C

Regele de la frontieră: Zeci de copii pasionați de șah cu ajutorul lui Marius Ursan!

Regele de la frontieră: Zeci de copii pasionați de șah cu ajutorul lui Marius Ursan!

Vasluiul are un comisar de poliție devenit Rege peste șahiștii din zona Hușiului! Este vorba despre Marius Ursan, un împătimit al sportului minții.

Dragostea față de șah a fost reaprinsă după 2002, odată cu participarea la competițiile organizate de Ministerul Afacerilor Interne, unde reprezintă Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași.

La prima participare, acesta s-a clasat pe penultimul loc al clasamentului. Însă, amintirea de neuitat o reprezintă întâlnirea cu Maestrul Internațional Biro Sandor, care i-a dăruit o carte de șah.

Avea să îi devină talisman, astfel că în 2015 devine campion național pe MAI.

ursanmarius

 

Predă șah la peste 200 de copii!

 

Șef al Sectorului Poliției de Frontieră Huși, Cornel Ursan își dedică puținul timp liber avut copiilor de vârstă preşcolară și școlară din municipiul Huși și comunele limitrofe.

Alături de câțiva colegi inimoși a început, în anul 2015, să predea gratuit șahul în școli și grădinițe.

Captivați de frumosul sport, încântați de micile competiții organizate inițial la nivelul județului, apoi interjudețean, de premiile din ce în ce mai substanțiale (pe lângă diplome, medalii, premii în bani și articole vestimentare), tot mai mulți copii au fost atrași în practicarea sportului minţii.

Astăzi, 200 de copii din județul Vaslui sunt legitimați la Federația Română de Șah, mărturisește polițistul de frontieră.

De asemenea, echipa celor care au decis să dedice timpul lor liber copiilor și activităților de predare s-a mărit.

Ea cuprinde acum pe lângă polițiști de frontieră, profesori (de istorie, sport, matematică) și chiar preoți care susțin și înteleg scopul acestor activități.

Succesul uriaș obținut de Marius Ursan prin desfășurarea tuturor activităților, precum și al altor pasionați ai șahului din întreaga țară, a fost plasarea șahului pe același palier cu orice altă disciplină școlară și organizarea de Olimpiade și Concursuri naționale școlare de șah.

În urma performanțelor obținute la aceste olimpiade și concursuri, opt copii din Huși și comunele învecinate beneficiază de burse școlare de merit.

ursan3 

A dotat școli cu calculatoare!

 

Sunt de remarcat și eforturile hușeanului din acest an, care a reușit să predea șah și în perioada pandemică.

Încercând să înlăture inechităţile sociale şi să asigure egalitatea şanselor la educaţie în rândul copiilor ce provin din medii diferite, președintele Clubului Gambit Huși a iniţiat şi obţinut finanţarea pentru realizarea a cinci mari proiecte: ”START ONG - Acces la şah şi educaţie gratuită pentru copii”, ”Şahul - o provocare pentru copiii din judeţul Vaslui”, ”Sprijinim educaţia online!” şi ”Ateliere fără frontiere pentru şcolile gimnaziale din Râşesti şi Arsura”.

Proiectul “Ateliere fără frontiere” a avut ca scop înfiinţarea de laboratoare de informatică dotate cu câte 15 calculatoare în şcolile gimnaziale din Râşeşti şi Arsura.

Celelalte proiecte s-au desfăşurat sub formă de competiţii şahiste la care au participat cu precădere copii din zone rurale, iar premiile au constat în desktopuri, laptopuri şi tablete menite să vină în ajutorul desfăşurării procesului de educaţie în scenariul online.

Promotor al ideii educației tinerei generații prin intermediul șahului, propunându-și reducerea ratei absenteismului și abandonului școlar, precum și prevenirea delicveței juvenile, Cornel Ursan a oferit o alternativă viabilă și plăcută copiilor de vârstă preşcolară şi școlară din municipiul Huși și comunelor învecinate, inițiindu-i în tainele sportului minții, perfecţionându-i și oferindu-le ocazia să câștige premii reale.

ursan1

ursan4

Image