Vaslui, RO

8.99°C
Overcast Clouds
Monday
6.01°C / 16.53°C
Tuesday
6.44°C / 11.66°C
Wednesday
4.99°C / 16.5°C

POVESTE/ Asistentul medical cu 6 DAN în taekwon-do ITF

POVESTE/ Asistentul medical cu 6 DAN în taekwon-do ITF

Vasluiul are unul dintre cei mai reprezentativi sportivi în arte marțiale. Este vorba despre Mihai Hondru, președintele CS ”Liga de Est” Vaslui.

Acesta a devenit un brand al Vasluiului, grație performanțelor obținute atât pe plan național, cât și internațional, sportivi pregătiți de Mihai devenind campioni naționali, europeni și mondiali.

”Cele mai frumoase amintiri ale mele ca antrenor au fost atunci când fiecare din sportivii antrenați de mine au ajuns pe podium la competiții internaționale și am fost lângă ei, mai ales atunci când aceștia se află pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și este intonat imnul național, aceștia devenind campioni europeni sau mondiali. Însă, cel mai frumos moment ca antrenor a fost atunci când Miron Marcel a obținut cel de-al 10-lea titlu de campion european la tehnici speciale în anul 2017, la vârsta de 36 de ani, după 15 ani ca și component al lotului național, prima participare fiind în anul 2002, la vârsta de 23 de ani. Tot în anul 2017, la același campionat, Mircea Hondru a ieșit campion european la juniori (la același campionat european din Bulgaria cu Miron Marcel) și apoi campion mondial la juniori în Irlanda”, a spus Mihai Hondru, care de anul trecut are centură neagră 6 Dan:

”Am participat împreună cu sportivii clubului anual, din 2014 până în 2019, la stagiile de pregătire din Polonia pentru sportivi și pentru antrenori, stagii susținute de Master Tadeusz Loboda și Master Jerzy Jedut. În toată această perioadă mi-am însușit cunoștințele tehnice necesare examinării sub directa îndrumare a lui Master Alexandru Mureșan 7 dan, Directorul Tehnic al FRTKD ITF. Examenul de la finalul seminarului a durat 4 ore practic și teoretic, în timpul căruia am simțit că efortul alocat până atunci pregătirii pentru acest important eveniment din viața mea sportivă s-a dovedit esențial promovării acestuia”.

hondru1

O poză cu Bruce Lee l-a determinat să practice taekwon-do

O vizită acasă la un văr de-al său, component pe atunci al lotului național de judo, în urmă cu 36 de ani, Mihai Hondru, pe când avea doar 12 ani, și-a stârnit dorința de a intra în sportul de performanță.

Așa s-a îndrăgostit de Bruce Lee, urmărind toate filmele cu acesta.

”În anii 1980-1990 era foarte greu, aproape imposibil să ai acces la filme pe videorecorder sau televizor color, impactul pentru un copil de 12 ani fiind unul uriaș”, a rememorat Mihai.

hondru2

În perioada când era elev al Liceului Sanitar din Suceava,  practica karate pe ascuns, antrenor fiind un student.

”Am practicat karate pe ascuns cu un prieten student, care se antrena la universitate cu un arab, apoi repetam tehnicile învățate și ceea ce vedeam prin filme cu un grup de 3-4 colegi din liceu în sala de sport sub pretext ca jucam tenis de masă. Practicarea artelor marțiale erau interzise de regimul comunist și securitatea pedepsea destul de aspru acest lucru”, a completat antrenorul.

În 1990 a revenit în Vaslui, fiind în căutarea unui stil de arte marțiale apropiat de ceea ce își dorea:

”Pe 24 ianuarie 1991 am participat la primul antrenament al clubului nou deschis de Taekwon-do ITF împreună cu alți 70-80 de tineri. Acest club era condus de domnul Cruceru Valerică, ofițer în armată, secția de Taekwon-do fiind deschisă în cadrul Clubului ”Voința” al Armatei. La finalul primului antrenament am decis că Taekwon-do ITF este stilul de luptă la care am visat și pe care am dorit să-l cunosc cât mai bine”.

Ca practicant de Taekwon-do ITF, Mihai Hondru a încercat să acumuleze cât mai multe informații corecte și precise despre această artă marțială, prin participarea la foarte multe stagii de pregătire, cel mai important fiind în 2001 cu fondatorul Taekwon-do, generalul Choi Hong Hi – 9 dan (fondatorul Taekwon-do), unde a obținut gradul de 3 dan.

”Pasiunea pentru Taekwon-do a fost aprinsă într-o cameră a unui sportiv cu medalii, cupe, trofee, postere și filme cu Bruce Lee, dar această pasiune a fost întreținută de instructorul meu Valerică Cruceru, prin exemplu de moralitate și oportunitățile oferite de acesta prin stagiile de pregătire cu diferiții maeștri coreeni, stagii care au reușit să completeze cunoștințele teoretice și practice.

Această pasiune nu ar fi fost posibilă fără susținerea morală și financiară a familiei și părinților mei la început și apoi a prietenilor și a soției mele Mirela, prilej pentru care le mulțumesc din suflet cu această ocazie”, a precizat președintele CS ”Liga de Est”.

hondru5

De profesie este asistent medical

Mihai Hondru este un apreciat cadru medical la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, activând ca asistent medical la Laboratorul de Endoscopie Digestivă.

”Profesia mea este de asistent medical generalist cu studii superioare, am lucrat timp de 9 ani ca asistent la Sala de Operații și de 21 de ani până în prezent lucrez ca asistent în cadrul Laboratorului de Endoscopie Digestivă. Din anul 1997 sunt antrenor și din 2014 antrenor de lot național și doresc să mulțumesc tuturor medicilor și colegilor cu care am lucrat și cu care încă lucrez, pentru cunoștințele și experiențele acumulate în timpul anilor, cunoștințe pe care le-am folosit de nenumărate ori la sală de antrenament sau în viața de zi cu zi”, a afirmat vasluianul.

Mihai este căsători de 22 de ani cu o fostă handbalistă, având împreună un băiat, Mircea, student în anul III la medicină generală în cadrul UMF Iași.

Acesta practică Taekwon-do ITF de la vârsta de 4 ani, iar în prezent deține centrua neagră 3 dan, proba favorită fiind tehnicile speciale, unde a devenit campion european la juniori, campion european la seniori și campion mondial la juniori și un loc 3 la ultimul campionat mondial de seniori.

Mihai Hondru este în prezent antrenor federal, însă ocupă și funcția de secretar general al Federației Române de Taekwon-do ITF.

hondru4

Image