Vaslui, RO

24.31°C
Clear Sky
Wednesday
16.72°C / 22.89°C
Thursday
15.82°C / 25.78°C

Drumul către performanță trece prin curtea școlii: Unul dintre cele mai antrenante sporturi de masă, rugby-tag, a prins la elevii din Vaslui!

Drumul către performanță trece prin curtea școlii: Unul dintre cele mai antrenante sporturi de masă, rugby-tag, a prins la elevii din Vaslui!

Rugby-ul tag, disciplină relativ nouă la nivel de județ, prinde din ce în ce mai mult printre elevii claselor gimnaziale şi reprezintă o rampă de lansare foarte bună pentru tinerii care vor să urmeze o carieră în rugby-ul tradiţional.

Pe lângă faptul că elevii sunt îndemnaţi să facă mişcare, această disciplină are şi un mare avantaj faţă de ”fratele mai mare", rugby-ul tradițional, este aproape imposibilă accidentarea.

Astfel, părinții sunt mulțumiți că odraslele lor se bucură de mișcare, fără îmbrânceli și căzături. Balonul oval se joacă doar cu mâna, nu există contact sau placaje, eseul valorează doar un punct.

Un exemplu a fost dat de Școala Gimnazială ”Alexandra Nechita” Vaslui, care a transformat faza locală a ONSS într-o adevărată sărbătoare.

rugby7

Patru școli, dintre care una din mediul rural, a acceptat participarea în competiție, iar copiii s-au simțit cu adevărat sportivi. Pe lângă atmosfera de invidiat, creată de copiii de pe margine, pe care o vezi doar pe marile arene, elevii participanți au fost primiți pe sinteticul școlii ca la o gală profesionistă de rugby, cu prezentarea fiecărei echipei, a trofeelor și intonarea imnului României.

rubgy5

Competiția a fost supervizată de către directorul de dezvoltare a Federației Române de Rugby, Ciprian Popa.

”Mă bucur că municipiul Vaslui a organizat la nivel local o asemenea competiție. Organizarea este peste așteptările noastre. O asemenea competiție face parte dintr-un proiect al Federației, care se referă la cuprinderea orașelor și comunelor în care rugby-ul nu a pătruns așa de mult. Municipiul Vaslui, care se află în județul Vaslui, unde tradiția rugbistică există, cred că în viitor va produce câțiva sportivi de înaltă performanță. Sunt deja sportivi din jurul Vasluiului, mai precis din Laza, care au reușit să fie convocați constant la echipa națională de seniori. Asta se datorează unor profesori inimoși, cărora munca și efortul depus nu sunt recompensate așa cum trebuie. Trebuie să spunem că fără profesori, acești copii nu ar face sport și nu ar putea face pasul către performanță”, a spus Ciprian Popa.

Este de-ajuns să-i priveşti câteva minute pe acești copii, pentru a realiza cu câtă bucurie trăiesc fiecare fază. Un element principal este evidențiat cel mai bine la rugby-ul tag, anume că viteza este esenţială în acest joc. Și s-a văzut asta atât la băieți, cât și la fete.

”E un sport frumos, de echipă. Așa îți poți face mulți prieteni și înveți să socializezi, să devii mai bun”, a spus Amalia Tunaru, care practică la nivel de performanță handbalul.

rugby3

”E un sport de echipă, dinamic, în care îți faci prieteni. E greu ca la orice sport, dar important e să te bucuri de mișcare”, a completat Mihnea Danu, care, la rândul său, practică handbalul de performanță.

Faza locală a ONSS la rugby-tag a fost câștigată de Școala ”Alexandra Nechita”, echipa fiind coordonată de profesorul Marius Păcuraru.

Pe locul 2 s-a clasat Școala ”Alexandru Ioan Cuza” Vaslui, echipă coordonată de profesoarele Elena Mironescu și Roxana Tătaru, iar pe locul 3 s-a situat Școala ”Theodor Rosetti” Solești, coordonator profesor Ionel Pîslaru.

Mențiune a obținut echipa Școlii ”Mihai Eminescu” Vaslui, coordonator profesor Vasile Lupu.

rugby6

rugby1

rugby4

Image