Vaslui, RO

21.23°C
Overcast Clouds
Friday
17.29°C / 22.38°C
Saturday
15.96°C / 29.52°C
Sunday
19.49°C / 34.92°C

Eveniment istoric: Vasluiul organizează în premieră pentru Moldova un campionat național de șah la seniori

Eveniment istoric: Vasluiul organizează în premieră pentru Moldova un campionat național de șah la seniori

În perioada 16-23 octombrie, municipiul Vaslui va găzdui Campionatul Național, Divizia A, la șah pe echipe, seniori.

Competiția este organizată de CS Sergentul Vaslui și principalul partener, Radical Grup Vaslui, sub edgida Federației Române de Șah.

Astfel, la Vaslui vor concura șahiști de renume, de la maeștri internaționali până la candidați de maeștri, de la cluburile LPS Satu Mare, CS Ineu, CS Otopeni, CSU ASE Bucureşti, CS Muncitorul Reşiţa, CSM Cluj - Napoca, SCM Buzau, CS Sergentul - Radical Grup Vaslui.

”A fost foarte greu în privința criteriilor de atribuire a organizării competiției. Noi am avut ceva în plus la ofertă și am fost declarați câștigători. Deși am concurat cu Călimănești, București, Pecica, noi am reușit să ne impunem oferta și să organizăm campionatul Divizia A. A fost o perioadă de frământări, fiind la un pas să nu mai reușim organizarea lui. Am avut în domnul Sandu Ionel un sprijin de nădejde, care ne-a sărit în ajutor imediat, iar acum sunt sigur că vom avea o competiție reușită. Avem experiența necesară în organizare și oamenii care să ne susțină. Vrem să fie o competiție frumoasă, iar participanții să ducă pe mai departe vestea că la Vaslui a fost o organizare ireproșabilă”, a spus Constantin Grosu.

grosu

La conferința de deschidere a evenimentului a participat și sponsorul principal, Ionel Sandu, managerul Radical Grup.

Acesta a precizat că a acceptat să se implice în organizare, pentru a da ocazia oaspeților veniți din alte județe să vadă și fața frumoasă a județului Vaslui, cu locuri încărcate de istorie și oameni ospitalieri.

”Prin implicarea mea în organizarea acestui eveniment, am văzut o oportunitate de a arăta și altceva decât ceea ce se scrie și se spune zi de zi despre Vaslui. De fapt este un județ frumos, cu oameni muncitori, care doresc să audă și vești frumoase, așa cum este acest campionat de șah, Divizia A. Vrem să demonstrăm celor care vor fi prezenți la eveniment că Vasluiul este un județ atractiv, unde se întâmplă și lucruri frumoase, dincolo de etichetele care ne-au fost puse pe nedrept”, a spus Ionel Sandu.

sandu1

El a mai precizat că în acest an compania pe care o conduce marchează 25 de ani de existență. Acesta a decis ca fondurile alocate pentru sărbătorirea evenimentului au fost redirecționate pentru alte activități.

O parte dintre bani se vor duce către Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Elisabeta Polihroniade” Vaslui, pentru cumpărarea unor table inteligente. O altă parte din bani vor merge către înființarea unui Centru pentru copiii dotați, în care vor preda cei mai buni profesori din zona Moldovei.

”Facem invitația către toți copiii Moldovei să vină la Vaslui, la viitorul centru pentru copii superdotați. Ideea mi-a venit de la fiul meu, Mihnea, care a fost testat pentru stabilirea IQ-ului și a reieșit 135, doar 0,2% din populația globului are acest IQ. Va fi o investiție privată pentru vârfurile Moldovei, cei mai buni și inteligenți copii din Vaslui, Iași, Suceava, Bacău, Neamț sau Botoșani, poate și din alte județe”, a mai completat Ionel Sandu.

sah1

Campionatul Național de șah pe echipe, seniori, Divizia A este considerat un eveniment istoric pentru regiunea Moldova, Vasluiul fiind primul oraș din zonă care organizează o competiție de un asemenea nivel.

Se va juca în sistem elvețian, pe parcursul a șapte runde, câte una în fiecare zi, runda inaugurală fiind programatâ duminică, 17 octombrie, ora 15, la Centrul Prietenia.

Din cele opt echipe participante, primele două clasate vor promova în Superligă.

Competiția este supervizată de arbitrul internațional Sebastian Volcinsche.

Favorita turneului este CSU ASE București, însă arbitrul Volcinsche o cataloghează cu șanse reale la promovare și pe CS Sergentul-Radical Grup Vaslui.

arbitru

Image