Vaslui, RO

24.31°C
Clear Sky
Wednesday
16.72°C / 22.89°C
Thursday
15.82°C / 25.78°C

Zi tristă pentru fotbalul vasluian! Fosta glorie a Viitorului, Carmen Stan, a plecat prea devreme în lumea îngerilor!

Zi tristă pentru fotbalul vasluian! Fosta glorie a Viitorului, Carmen Stan, a plecat prea devreme în lumea îngerilor!

Fotbalul vasluian devine mai sărac, prin plecarea dintre noi a lui Carmen Stan, născut la Vetrișoaia.

La doar 64 de ani, un infarct l-a luat de lângă cei dragi. În ultima perioadă, fosta glorie a fotbalului vasluian și gălățean s-a retras din viața publică, din cauza unor probleme de sănătate, petrecând mai mult cu familia, la Galați.

Vestea a venit ca un trăznet printre cei care l-au adulat în anii 1977-1980, pe când evolua la Viitorul Vaslui, în divizia B.

El s-a remarcat în timpul stagiului militar, la Huși, unde a îmbrăcat tricoul echipei Hușana, fiind coleg cu Ioan Iacob, actual oficial al clubului hușean.

De aici a fost luat imediat la Viitorul Vaslui, echipa etalon a județului, care evolua în divizia B.

Carmen Stan s-a acomodat imediat la noua echipă, unde a câștigat simpatia suporterilor. De altfel, Viitorul juca toate meciurile de acasă, cu tribuna ticsită cu aproximativ 10.000 de spectatori.

”Era un munte de om! Înalt și de temut pentru toți atacanții. Puțini reușeau să treacă de el. Rar mai vedeai un fundaș muncitor ca el. Era un exemplu și în afara terenului”, își aduc aminte cei care au trăit momentele de glorie ale fotbalului vasluian din perioada comunistă.

Viitorul Vaslui, din perioada 1977-1983, a fost cea mai iubită echipă din toate timpurile din județ.

Din acea echipă au făcut parte jucători emblematici, precum Marinescu, Ioan Nicu, Georgescu, Dan Cănănău, Alexandru, Sandu, Păunescu, Spirea, Amarandei sau Adrian Porumboiu, mulți dintre ei trecuți la cele veșnice.

viitorulvaslui

A promovat cu Oțelul Galați în Divizia A

Vârful de carieră îl atinge la Oțelul Galați, echipă cu care promovează, în premieră, în Divizia A. S-a întâmplat asta în sezonul 1985-1986.

Tot în acel sezon, Carmen Stan a reușit titular cu Oțelul să producă o mare surpriză în Cupa României, eliminând pe Sportul Studențesc în 16-imi.

Sportul tocmai învinsese Inter Milano în Cupa UEFA și avea în teren nume ca Gheorghe Hagi, Mircea Sandu sau Aurel Țicleanu.

Acel meci reprezintă totodată și recordul de asistență de pe stadionul Oțelul, peste 22.000 de spectatori fiind prezenți iar mulți alții au urmărit partida din copaci, de pe tabelă, dar și de pe clădirile din jurul stadionului. Meciul este considerat drept primul meci mare din istoria Oțelului.

otelulcarmenstan

Niciun fost vasluian la înmormântare

Carmen Stan s-a retras din fotbalul de performanță la Știința Navrom Galați, după care s-a ocupat de câteva grupe de copii și juniori.

În ultima vreme a renunțat la sport. Problemele de sănătate l-au determinat să se retragă în familie, unde a dus o viață cu modestie și discreție, fără să atragă privirile opiniei publice.

Din păcate, inima lui a cedat prea devreme, lăsând în urmă regrete și amintirea unui fotbalist model pentru generațiile din perioada 1977-1989.

123283256 392118148639333 2631084571192174244 n

Pe ultimul drum a fost condus de foști colegi de la Galați, mai puțin de la Vaslui. Nu l-au uitat cei de la Huși, care înaintea meciului din Liga 3, dintre Hușana și Bucovina Rădăuți, au ținut un moment de reculegere. Dumnezeu să-l ierte!

Image