Vaslui, RO

6.43°C
Overcast Clouds
Saturday
5.43°C / 15.51°C
Sunday
8.12°C / 14.63°C

Vasluiul are reprezentare la echipa naţională de fotbal feminin

Vasluiul are reprezentare la echipa naţională de fotbal feminin

Vasluiul este reprezentat la naționala de fotbal feminin, prin Larisa Valentina Grigore, jucătoare la Fortuna Becicherecu Mic, locul 2 în prima ligă de fotbal feminin.

Povestea ei începe în vara lui 2016, când a fost descoperită de selecţionerul Florin Bugar, în cadrul proiectului “Fotbal şi feminitate”, şi transferată imediat de la Şcoala Laza la LPS “Banatul” Timişoara. Între timp, ea a devenit căpitanul naţionalei Under 15 și jucătoare de bază la Under 19.

Fotbalul a schimbat destinul unei vasluience, de loc din comuna Laza. Este vorba despre Larisa Valentina Grigore, al cărei uriaş talent a fost descoperit în cadrul proiectului “Fotbal şi Feminitate” al Federaţiei Române de Fotbal.

“Lari”, cum o alintă prietenii, s-a născut în anul 2002, la Vaslui, şi până în vara acestui an a locuit împreună cu familia în Laza. Acum, stă în Timişoara, învaţă la Liceul cu Program Sportiv (LPS) “Banatul” şi evoluează pentru echipa de fotbal feminin Fortuna Becicherescu Mic.

larisa3

A practicat sportul de la o vârstă fragedă, iar în clasele primare se vedea o stea a atletismului. Nu a stat prea mult pe pistă fiindcă dorea să încerce şi altceva.
“Am făcut şi handbal, eram destul de bună, numai că tot spre fotbal m-am ghidat. Mi se potrivea mai bine”, spune vasluianca.

În lumea fotbalului a intrat la vârsta de şase ani, când a încercat balonul rotund alături de prietenii din sat, însă fotbal adevărat a practicat din clasa a V-a, când profesorii Nicolae Baştiurea şi Radu Ilie au selecţionat-o în echipa de fotbal feminin a Şcolii Laza, cu care a şi participat la primele competiţii.

În 2016, împreună cu echipa, a câştigat Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar la fotbal feminin, faza judeţeană pe gimnazii, performanţă care i-a adus selecţia la echipa Asociaţiei Judeţene de Fotbal (AJF) Under 14, al cărei căpitan a fost, sub coordonarea profesorului Daniel Epure.

larisa

Cu AJF, Larisa Grigore a participat la proiectul “Fotbal şi Feminitate”, în luna iulie 2016, şi a fost imediat remarcată. Alături de Andreea Ciucă (Vaslui), de la lotul Under 14, şi Andreea Mălina Pălimaru (Laza), de la lotul Under 12, ea a participat la un stagiu centralizat de pregătire, experienţă care i-a deschis viitoarea carieră într-un mod neaşteptat: antrenorul Florin Bugar a convins-o să-şi schimbe viaţa şi domiciliul.

“A urmat o perioadă fantastică din punctul meu de vedere. Am învăţat cum se face un antrenament serios, cum să beau şi să mănânc sănătos, dar şi cum să mă odihnesc. Domnul Florin Bugar a decis să mă ia la echipa lui, CFR Timişoara. A vorbit cu părinţii mei, care au fost de acord!”, declară Larisa.

Convocarea la Naţionala Under 15, coordonată de Irina Giurgiu şi Alina Moraru, a venit firesc, în octombrie 2016, la fel ca şi debutul, marţi, 1 noiembrie în același an, în meciul România – Slovacia, disputat în localitatea clujeană Jucu şi încheiat cu o remiză, scor 1-1. Larisa a evoluat titular pe toată durata partidei.

“Am fost convocată şi m-am dus acolo plină de speranţe şi emoţie. La antrenamente şi pe toată durata acţiunii am muncit foarte mult, am dat dovadă de seriozitate, respect, tupeu şi dorinţă. Visez să ajung o mare fotbalistă. Ce-aş spune lumii? Lăsaţi copiii să facă sport, e cel mai bun lucru pentru a avea un organism sănătos!”.

Anul trecut, Larisa Grigore s-a calificat cu naționala U19 la Turul de Elită. Din cauza pandemiei de coronavirus, UEFA a anulat competiția, dar și turneul final al Campionatului European.

larisa1

Image