Vaslui, RO

-4.48°C
Broken Clouds
Thursday
-3.17°C / 6.24°C
Friday
-2.49°C / 2.93°C
Saturday
-3.57°C / 1.24°C

Bârlădeanul cu licența UEFA PRO luată în Spania!

Bârlădeanul cu licența UEFA PRO luată în Spania!

La 46 de ani, bârlădeanul Eduard Ciulin și-a împlinit visul. A devenit antrenor de fotbal cu licență UEFA PRO, putând fi principal la orice echipă de primă ligă și cu participări în competițiile europene.

Este de aproape 20 de ani în Spania, iar de un deceniu practică cea mai iubită profesie: antrenor profesionist de fotbal.

A muncit pe brânci pentru a obține licența UEFA PRO la una dintre cele mai respectate școli de antrenori din lume, cea spaniolă.

”Am obținut această licență la Federația Spaniolă de fotbal după 5 ani de sacrificii economice, nopți nedormite, examene interminabile, multe semne de întrebare, văzând tot ce se întâmplă în jurul echipelor de fotbal”, a spus Eduard.

Până acum, bârlădeanul a antrenat la toate categoriile de juniori de la clubul din Malaga - Spania, inclusiv la Under 23, după care a debutat ca antrenor secund în Liga 3 din fotbalul spaniol.

”Am decis să mă formez în Spania, deoarece acolo aveam domiciliul stabil, dar mai ales datorită faptului că exigența era maximă din toate punctele de vedere, ținând cont că am avut colegi care au jucat la naționala Spaniei, iar profesorii erau la un nivel foarte, foarte ridicat! Spre exemplu, la ultimul examen pentru Licența UEFA PRO am fost 34 de antrenori, însă doar 24 am absolvit cu brio, printre care și eu, un bârlădean dintr-un oraș uitat de lume, dar de care sunt mândru că m-am născut acolo”, a completat Eduard Ciulin.

ciulin2

”Avem copii talentați, însă trebuie șlefuiți!”

-Cum vi se pare fotbalul românesc în prezent?

Fotbalul românesc este în decadență de mult timp. Sunt multe cluburi conduse de oameni care nu au nici o treabă cu fenomenul. Am văzut mulți conducători de echipe care au ca model pe Gigi Becali, însă puțini au ca model pe Gică Hagi, care a scos o grămadă de jucători tineri valoroși. Cred că aici e problema!

-Dar cluburile de copii și juniori?

Avem copii talentați, însă trebuie descoperiți, șlefuiți și educați cu valorile sportive. Răbdare și antrenori buni care să știe să transmită ceea ce vor să pună în practică! Din județul nostru au ieșit foarte mulți jucători talentați, asta înseamnă că avem o bună genetică fotbalistică!!

-Ce ar trebui făcut pentru atragerea copiilor către fotbal?

Educația părinților, dar cred că și cluburile de fotbal ar trebui să facă ceva mai mult pentru a atrage atenția copiilor, spre exemplu simplificarea antrenamentelor, fără presiunea rezultatelor, antrenamente unde copiii să ia decizii proprii fără frica de a greși. Cred că toți trebuie să contribuim la atragerea copiilor la sport!

- V-ați dori să antrenați în țară, chiar la Vaslui?

Am antrenat o scurtă perioadă la Sporting Juniorul Vaslui, unde am găsit un club perfect pentru performanță și unde am fost foarte bine primit, însă din motive personale a trebuit să mă întorc în Spania. Desigur că-mi doresc să revin să antrenez în România. Aș fi fericit să antrenez o echipă din județul Vaslui, de ce nu? De astfel, în acest moment sunt liber și dispus să vin cu familia mea în România. Sunt pregătit!

-Unde e diferența între România și Europa la fotbal?

Diferența este în mentalitate! Am antrenat în Spania și în Anglia! Pot spune că jucătorii se simt superiori și pregătiți mental pentru a depăși orice obstacol. Nu se dau bătuți nici cu 3-0.

-Credeți că Bârladul va mai avea echipă de fotbal la nivel ridicat, liga 3 sau liga 2?

Mi-aș dori enorm, însă mă tem că la Bârlad nu se vrea fotbal. Cel puțin așa se vede din exterior. Am încredere, totuși, că pe viitor vom putea revitaliza fotbalul bârlădean și nu numai.

Image