VESTE ȘOC/ Daniela Trică s-a retras din gimnastică la doar 16 ani!

VESTE ȘOC/ Daniela Trică s-a retras din gimnastică la doar 16 ani!

Gimnasta Daniela Trică, componentă a lotului naţional feminin al României, şi-a anunţat retragerea din activitate la doar 16 ani.

”Totul are un început şi un sfârşit. Şi ăsta este sfârşitul meu în gimnastică. A fost un drum frumos, anevoios, cu bucurii şi supărări, cu înfrângeri şi câştiguri. Tot ce am învăţat din sportul ăsta este să nu te dai niciodată bătut. Şi nu asta am făcut! Dar atât s-a putut. Pot spune că sportul acesta m-a modelat pentru viaţa ce urmează.

Le mulţumesc antrenorilor pentru înţelegerea acordată mereu şi pentru susţinerea necondiţionată, precum şi cadrelor medicale care m-au îngrijit şi au avut grijă de mine mereu, pe cât s-a putut de bine”, a transmis Daniela Trică.

Unul dintre cei trei antrenori ai lotului feminin al României, Nicolae Forminte, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că nu a discutat cu Daniela Trică şi nu cunoaşte exact motivele retragerii. El a afirmat însă că aceasta a acuzat în ultima perioadă dureri la spate şi genunchi şi a mai avut tentative de a renunţa la gimnastică.

"Daniela Trică a avut o perioadă de timp în care a avut multe dureri de spate şi de genunchi. A fost nevoită să facă repaus din cauza durerilor, nivelul său de progres din ultimii doi ani a stagnat. Nimeni nu a influenţat-o, este hotărârea ei, ea trebuie să explice de ce a renunţat la gimnastică. Ea a mai avut tentative din acestea de a renunţa, inclusiv înainte de Europenele de la Mersin... Noi am aflat ieri că renunţă. Noi, antrenorii, nu avem nimic de reproşat. Este opţiunea ei... dar este o percepţie total greşită în România că orice copil care ajunge în sala de gimnastică e obligatoriu să devină Nadia Comăneci", a spus Forminte.

"Copilul a considerat că nu mai poate să progreseze... dar nu ştiu sigur. Cu mine nu a discutat, este decizia ei şi a familiei. Să sperăm că este o decizie de moment, poate cu familia sau la club va mai discuta... nu ştiu ce va face. Cu mine nu a discutat motivele pentru care renunţă. Orice copil care renunţă este o pierdere pentru gimnastică. Nu se poate cuantifica, e mare, e mică... având în vedere numărul mic de gimnaste din România. Problema cea mare este că la vârsta adolescenţei multe gimnaste renunţă", a adăugat el.

Antrenorul a menţionat că în România presiunea enormă care se pune asupra fetiţelor le face să renunţe la vârsta adolescenţei.

"În România este o mare problemă. Dacă fetiţele care practică gimnastica nu confirmă că pot fi medaliate, atunci ies din sistem. În alte state, stau la cluburi, se antrenează în continuare, ajung pe la 19 ani - 20 de ani şi te trezeşti că una începe să facă performanţă atunci. Deci la noi presiunea asupra copiilor de a face repede şi imediat performanţă este enorm de mare. Iar acesta este un motiv pentru care se pierd foarte multe adolescente în gimnastica românească", a explicat Forminte.

În vârstă de 16 ani, Daniela Trică a fost inclusă în lotul feminin naţional de senioare al României în 2020. În acelaşi an ea a obţinut şi singura medalie la senioare, mai exact argintul cu echipa României la Campionatele Europene de la Mersin.

Ea a început pregătirile cu lotul naţional în luna februarie, dar nu a participat la Campionatele Europene de gimnastică artistică desfăşurate între 21 şi 25 aprilie la Basel (Elveţia).