Poveste: Cătălin Șerban, vasluianul din Chicago pasionat de fotbal și acțiuni caritabile

Previous Next

La sfârșitul anului 2006, vasluianul Cătălin Șerban a decis să lase învățământul românesc pentru tărâmul făgăduinței.

A plecat în SUA cu o viză temporară, iar șederea s-a dovedit mai lungă, mai ales că acolo a întâlnit-o pe aleasa inimii, o poloneză ca i-a devenit soție.

De câțiva ani face ceea ce-i place să ofere cât mai multe din tainele fotbalului, cel care i-a adus atâtea satisfacții când era sportiv de performanță la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Vaslui.

El nu uită nici acum să ceară sfaturi de la primul lui învățăcel, profesorul Petru Livinți.

”Este ca un tată pentru mine. Mi-a oferit aproape totul”, spune cu admirație Cătălin Șerban.

Datorită ambiției și muncii îndârjite a reușit să își deschidă, împreună cu un alt sportiv român, Raul Botezan, o academie de fotbal.

iProskills Academy Chicago a fost înființată în luna mai a anului 2015. Începută cu doar 4 copii, prin pasiunea pentru acest sport, profesionalism și încredere, cei doi români au reușit în scurt timp să crească numărul elevilor din academie la peste 100: ”Iproskills Academy a început în 2015, cu ajutor din partea părinților copiilor. Am început cu patru copii. După ani de muncă asiduă am ajuns la 106 copii, cu vârste cuprinse între 6 ani și 12 ani. Fotbalul în SUA este într-o continuă creștere. Acum 6 ani, în Statele Unite erau 400.000 de copii care practicau fotbalul, acum s-a ajuns la 4-5 milioane de copii, care practică fotbalul”.

Cătălin Șerban a ținut să evidențieze și diferențele în structura pregătirii micuților fotbaliști între România și SUA.

”Diferența, din păcate, nu o fac copiii sau antrenorii, ci părinții. Am observat că în România se pune accent încă de la vârste mici pe rezultate și nu pe dezvoltarea fotbalistică. Presiunea vine de la părinți sau de la adulții din afara terenului. Creează un spațiu ostil și împiedică dezvoltarea corectă a micuțului fotbalist. În SUA e invers, totul se canalizează pe dezvoltarea fotbalistică a celor mici, să-i facem să iubească fotbalul. Singura presiune e ca el să fie mai bun față de cum a fost cu o zi înainte. În România, când pui preț pe rezultat, te face să fii mereu tensionat, iar dezvoltarea copilului nu e cea normală”, a precizat antrenorul vasluian.

Iproskills Academy Chicago a participat în 2017 la LPS Vaslui Cup, alături de echipa gazdă, Didi Junior Iași și Athletic Club Bârlad.

Pe lângă pasiunea pentru fotbal, Cătălin este preocupat și de acţiunile caritabile. După ce a activat în diferite proiecte umanitare şi de voluntariat din Chicago, acesta a înființat, împreună cu soţia sa, o asociaţie caritabilă numită „Sports 4 Children’s Future Foundation”.

Cu ajutorul soţiei şi-a prietenilor organizează diferite evenimente caritabile pentru a strânge fonduri,  care sunt folosite apoi la ajutorarea copiilor nevoiaşi din judeţul Vaslui.