Vaslui, RO

-0.95°C
Broken Clouds
Wednesday
1.21°C / 3.35°C
Thursday
-0.66°C / 2.58°C
Friday
0.35°C / 1.24°C

Generația de aur a fotbalului hușean mai pierde un nume emblematic: „Mimi” Bălan va preda sportul rege îngerilor!

Generația de aur a fotbalului hușean mai pierde un nume emblematic: „Mimi” Bălan va preda sportul rege îngerilor!

Fotbalul hușean este în doliu! Încă un fotbalist din Generația de Aur părăsește acest pământ, pentru a preda sportul rege îngerilor.

Este vorba despre Mihai „Mimi” Bălan, fotbalist emblematic al formației Steaua Mecanica Huși, dar care a intrat în fotbalul mare la Viitorul Vaslui, în perioada 1980-1983, pe când era junior.

Avea 58 de ani și mai avea multe de făcut pentru fotbalul hușean, iar vestea trecerii la cele veșnice a fostului fotbalist a surprins pe toată lumea.

„Suntem fără cuvinte și în același timp mult mai săraci! Rămas bun prieten, om, profesor și suflet drag.....să fii sigur că nu te vom uita niciodată! Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să te odihnească în Împărăția Sa!”, au transmis reprezentanții ACS Hușana Huși.

Mimi a făcut parte din echipa care a atins vârful de performanță pentru fotbalul hușean, în sezonul 1988-1989. Atunci, Steaua Mecanica Huși avea să termine Liga 3 pe locul 3, însă în Cupa României hușenii au ajuns până în șaisprezecimile competiției, după ce au trecut de Mecanica Vaslui, scor 5-1, de Viitorul Vaslui, scor 2-1, de FEPA '74 Birlad (divizia B), scor 4-0, de FCM Progresul Braila (divizia B), scor 2-0, și de Ceahlaul Piatra Neamt (divizia B), scor 3-1.

În șaisprezecimi, Steaua Mecanica Huși a întâlnit pe Flacăra Moreni, echipă care activa în divizia A. Cu 5000 de spectatori în tribunele Municipalului hușean,  După 0-0 la pauză, în debutul părții a doua Adrian State trimite un șut de la distanță spre poartă și deschide scorul. Era 1-0 pentru Steaua Mecanica Huși, din min.46, iar lumea era în delir!

După câteva ratări, veteranul Dragnea egalează, iar Lupu, cu un autogol, aduce Flacăra în avantaj.

Dragnea și C. Pană duc scorul la 4-1, însă jucătorii hușeni nu vor să piardă oricum și au început pe final de meci să-și arate adevărata valoare predând o adevărată lecție de fotbal celor din Moreni, umilindu-și adversarul la toate capitolele.

Mai întâi, State obține un penalty și Lupu transformă, iar în min. 87, Țugulan execută impecabil o lovitură liberă, scorul devenind 3-4!

A fost un meci de pomină, iar oficialii Moreniului, echipă apropiată regimului ceaușist, i-au sugerat hușenilor să o lase mai moale, că va câștiga "cine trebuie" și nu neapărat echipa mai bună.

Din această generație provine Mihai „Mimi” Bălan, fiul unei familii de intelectuali, tatăl său fiind renumitul profesor de matematică Mimi Bălan.

După ce a încheiat cariera fotbalistică, Mihai Bălan îmbrățișează cariera de dascăl, fiind profesor de educație fizică ăi sport la Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși, ulterior fiind repartizat la mai multe gimnazii din Huși și din mediul rural.

În paralel, Mihai Bălan a fost antrenor la majoritatea cluburilor de copii și juniori din Huși.

Dumnezeu să-l ierte!

Image