Bârlădeanul Florin Ibănescu se ocupă de viitorul rugby-ului românesc.
El a fost numit antrenor la România U18, cu care a efectuat un prim cantonament la Snagov după 10 luni, o primă selecție la care au fost convocați 30 de sportivi, urmând ca la următoarele stagii să fie testați toți cei 80 de jucători aflați pe lista staff-ului tehnic.
Antrenorul Florin Ibănescu a vorbit despre așteptările legate de viitorul an și următoarele stagii de selecție, lotul lărgit pentru Campionatul European urmând să se contureze la începutul primăverii.
Un stagiu după 10 luni de pauză. Cum i-ați regăsit pe băieți?
Personal sunt foarte bucuros că ne-am putut relua activitatea după foarte mult timp. Am întâlnit sportivi foarte talentați, iar acest lucru mă bucură enorm, mă bucur că încă mai avem talente, iar unii dintre băieți au venit foarte bine pregătiți. Însă am avut și sportivi care au fost afectați de această situație, unii provenind din localități carantinate, izolate, nu au putut să facă niciunul fel de antrenament pentru că nu au putut să iasă din casă, le-a fost restricționată total activitatea, cum a fost cazul, de exemplu, la Baia Mare.
Cât de mult s-a resimțit această pauză în activitatea lor?
Trebuie să luăm situația așa cum este, nu putem schimba nimic, însă ce este foarte important pentru mine este că am văzut dorință din partea tuturor și acesta este lucrul care ar trebui să ne bucure. Dacă este dorință se poate face totul, mult mai mult decât dacă am fi talentați și nu am avea dorință.
Ați gândit acest stagiu ca unul de pregătire și de selecție…
În primul rând am dorit să avem această reunire a echipei pentru a ne reintegra la efort pentru că neputând să facem contacte din cauză că nimeni nu s-a antrenat cu contacte în această perioadă, ne-am concentrat mai mult pe îndemânare, tehnică individuală, elemente ce țin de ABC-ul rugbyului. Mă bucur că la ceea ce încercăm noi să clădim, am pus câteva cărămizi la bază, cărămizi pe care le consider sănătoase. A fost un început bun și sperăm să putem continua tot așa.
Legat de selecție spuneați că aveți un număr de 70, 80 de sportivi pe listă…
La generația aceasta, 2003, sunt foarte mulți sportivi talentați în România, pe majoritatea i-am remarcat la turneele finale la care am participat, în plus avem foarte mulți sportivi care evoluează în afara țării, copii ce provin din familii românești. A fost un prim stagiu de selecție, urmează ca la stagiile următoare să chemăm toți jucătorii pe care îi avem pe listă, sunt în jur de 70,80 de sportivi, pentru că lotul lărgit cu care vom începe pregătirea pentru Campionatul European urmează să se formeze la începutul primăverii, după următoarele etape de selecție.
A fost un stagiu total diferit de ce ați avut până acum și din cauza regulilor sanitare. Cum v-ați descurcat?
Am avut privilegiul să fim ajutați de toți membrii staff-ului medical, oamenii extraordinari, dedicați meseriei lor, oameni care au stat toată ziua în picioare lângă noi, care au avut grijă de sportivi și care s-au ocupat ca toate normele sanitare să fie respectate, totul să fie curat, să fie dezinfectat. Vreau să le mulțumesc pe această cale, ajutorul lor a contat enorm.
Momentan nu sunt foarte multe informații legate de desfășurarea Campionatului European de U18….
Se vehiculează multe date, perioade, cred că în prima parte a anului viitor vom știi cu exactitate. Sperăm să avem șansa de a participa la o competiție internațională pentru că este important ca sportivii noștri să își exprime potențialul, îți poți face o evaluare doar concurând cu ceilalți, cu celelalte țări. Ne pare rău că anul acesta nu s-a ținut campionat european, nu ne-am putut arăta calitățile, ar fi fost o bucurie să facem asta pentru că avem o generație bună și ne puteam îndeplini obiectivele.
Planuri pentru următorul stagiu?
Să ne putem reuni, să ne permită situația epidemiologică. Sperăm ca imediat după ce trece această perioadă cu sărbătorile, în ianuarie, să reluăm pregătirea cu lotul național. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine pentru noi. Pe final, aș vrea să transmit un gând bun întregii familii din rugbyul din România.
Florin Ibănescu (31 ani) a fost și continuă să fie antrenor de rugby la categoriile de vârstă U8, U10, U12 și U14 din cadrul CSS Bârlad, iar anterior a jucat la Rugby Club Bârlad, dar și ca junior în categoriile de vârstă mari ale CSS Bârlad.
sursa interviu: frr.ro