Vaslui, RO

10.34°C
Scattered Clouds
Wednesday
10.18°C / 25.22°C
Thursday
15.35°C / 23.25°C
Friday
12.66°C / 20.08°C

PS Ignatie, Episcopul Hușilor, a făcut prima mutare la turneul internațional de șah-Cupa Viacons Rutier!

PS Ignatie, Episcopul Hușilor, a făcut prima mutare la turneul internațional de șah-Cupa Viacons Rutier!

Prezent la deschiderea turneului internațional de șah-Cupa Viacons Rutier, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, a făcut prima mutare oficială pe tabla de șah.

Părintele episcop a mutat un pion la masa unde jucau doi maeștri internaționali.

PS Ignatie le-a transmis și un mesaj de suflet participanților la competiție: ”Feceți mutările cele mai bune în ceea ce privește viața dumneavoastră. Faceți întotdeauna mutările cele mai inteligente din viața dumneavoastră și cred că veți reuși. Mulțumesc pentru invitație și pentru că mi s-a dat această ocazie să vă întâlnesc și să vă cunosc. Mult succes!”.

La rândul său, Ioan Ciomaga, managerul Viacons Rutier Huși și unicul sponsor al turneului, a făcut o primă mutare pe tabla de șah.

Acesta recunoaște că nu a jucat niciodată șah, însă este un iubitor al sportului și al performanței.

Ioan Ciomaga speră ca această competiție să dea mai târziu alți maeștri internaționali și mari maeștri internaționali.

”Spunea doamna Elisabeta Polihroniade, marea maestră internațională, care e deosebirea dintre viață și șah: în șah nu poți trișa, pe când, din păcate, în viață se întâmplă acest lucru. Când eram stundent am participat la o competiție, care se desfășura în jurul stadionului și ce credeți că am făcut: am trișat. Regret, eram tânăr. Am făcut sport, în special fotbal, ca toată lumea. Însă, nu și șah”, a spus Ioan Ciomaga.

La Huși a fost prezent și președintele Federației Române de Șah, Sorin Iacoban, care i-a felicitat pe organizatori pentru amploarea evenimentului.

”În ciuda pandemiei, a măștii și a caniculei de afară, atât de mulți susținători ai șahului s-au adunat la Huși la un turneu important, sprijinit de biserică, autorități locale, familie, de Federație și, cel mai important, de sponsori. Nici un sport, oricât de mic este, fără bani nu poți organiza nimic și mulțumim sponsorului, care ne-a unit și îi face pe copii bucuroși să practice șahul”, a declarat Sorin Iacoban.

Cupa Viacons Rutier se bucură de o largă participare. Peste 150 de șahiști sunt prezenți la Huși, printre care se regăsesc 3 maeștri internaționali, vicecampioana europeană la șah școlar, Anastasia Leca, și copilul cu cel mai bun punctaj ELO din lume la categoria sa de vârstă, Nicolas Cazacu, din Iași.

”Și noi, clubul de șah Gambit Huși, suntem foarte ambișioși. Vom câștiga sigur multe premii. Avem 300 de copii legitimați la Federația Română de Șah. Este o dorință a noastră să ajungem la 1000 de practicanți, iar din aceștia să creștem campioni naționali și, de ce nu, mai sus, campioni europeni și mondiali”, a spus Marius Ursan, președintele ACS Gambit Huși, organizatorul turneului.

Cupa Viacons Rutier Huși se încheie duminică, 1 august, când are loc și festivitatea de premiere.

sah4

sah2

sah3

Image