Vaslui, RO

6.99°C
Broken Clouds
Sunday
6.5°C / 10.94°C
Monday
4.5°C / 13.61°C
Tuesday
6.89°C / 14.6°C

Un vasluian, cel mai titrat sportiv român la Taekwon-do ITF!

Un vasluian, cel mai titrat sportiv român la Taekwon-do ITF!

Inginerul Marcel Miron și-a proiectat prin muncă o carieră sportivă de invidiat!

De peste 2 decenii, vasluianul Marcel Miron îmbracă echipamentul naționalei României. Și nu o face rău! Are deja zece titluri europene câștigate, la individual, în proba de tehnici speciale. La acestea se mai adaugă alte medalii mondiale, transformându-l în cel mai titrat sportiv român la Taekwon-do ITF, aflat încă în activitate.

” Când am intrat pentru prima dată în sala de antrenament, nu știam absolut nimic despre Taekwon-do ITF și nu aveam nici cea mai mică bănuială despre ce ar putea să îmi ofere acea artă marțială. Dar după primul antrenament, am simțit că mi-am găsit locul. Bineînțeles, acesta era doar vârful iceberg-ului. Peste timp, prin practicarea Taekwondo-ului am descoperit o lume nouă, cu mult mai complexă și mai subtilă, comparativ cu ce mi-aș fi putut imagina la început”, a spus Marcel, care a făcut pasul în taekwon-do la vârsta de 15 ani, încurajat de avalanșa de filme apărute dup decembrie 1989, în care eroi erau Bruce Lee, Jackie Chan sau Jean Claude Van Damme:

miron1

”Îmi plăceau mișcările lor foarte mult, deși știam că sunt actori, iar unele dintre ele erau trucate. Îmi doream să pot face și eu asemenea "scheme". Așa a început "căutarea" mea. Căutam o artă marțială care să îmi ofere o mare varietatea de lovituri de picior și sărituri”.

De profesie inginer proiectant, Marcel nu uită prima participare internațională, Campionatul Balcanic din 2001, reușind de-a lungul anilor să-și construiască o carieră sportivă de invidiat.

miron3

”Lucrurile nu sunt chiar simple și ele devin din ce în ce mai complexe odată cu trecerea timpului, cu acumularea experienței, cu creșterea în vârstă. Pe de altă parte, satisfacția unui rezultat bun venit după mulți ani de muncă, și menținut pe parcursul mai multor ani, este cu atât mai mare, cu cât așteptarea de început a fost mai mare. Faptul ca ești în lotul național îți oferă ocazia să te antrenezi cu cei mai buni din țară pe fiecare probă (atât antrenori cât și sportivi), având astfel posibilitatea să înveți foarte multe de la fiecare în parte, fie că e vorba de tehnică, atitudine, metodă de antrenament sau orice altceva”, a completat sportivul de la Liga de Est Vaslui.

Cea mai frumoasă amintire din viața de sportiv a fost participarea la Campionatul European din Tampere, Finlanda 2016.

”Imaginați-vă o competiție organizată impecabil, în cele mai mici detalii, începând de la amenajarea sălii de concurs și a sălii de încălzire, până la ținuta și rolul fiecărui membru din staff-ul organizatoric. La această competiție am reușit să obțin punctaj maxim la toate cele 5 aparate ale probei de tehnici speciale, în finală depășind cu brio și proba de baraj. Într-un cadru impecabil, m-am bucurat că am putut avea o evoluție pe măsură, trăind un moment frumos alături de colegii și antrenorii de lot, care m-au susținut de pe margine, atât pe parcursul probei cât și a festivității de premiere”, a afirmat Marcel Miron, care nu-și uită mentorii: Mihai Hondru, Marius Ionicescu și Ciprian Stolnicu:

miron4

”Aceștia erau cei trei instructori în clubul Liga de Est Vaslui, în anii mei de început. Iar în momentele mai importante, precum și la examenele de grad, era prezent și fondatorul Taekwondo-ului ITF din Vaslui, d-nul Valerică Cruceru. De la fiecare dintre ei am învățat câte ceva, iar faptul că erau diferiți ca și caracter și stil de predare, a fost un avantaj enorm pentru mine și colegii de generație. După anii de început, sub diverse circumstanțe, în clubul Liga de Est a rămas doar d-nul Mihai Hodru, alături de care am aprofundat de-a lungul timpului studiul Taekwondo ITF. Bineînțeles că am păstrat o relație aparte atât cu d-nul Marius Ionicescu, care mi-a fost ani la rând coleg de lot național, iar mai apoi antrenor de lot, cât și cu d-nul Ciprian Stolnicu, care a revenit în ultimii ani în antrenorat, după ce o lungă perioadă de timp, din diverse motive, a fost puțin mai departe de viața sportivă. Alături de ei, un aport foarte important în formarea și evoluția mea, au avut colegii mei de generație - Cristian Teacă și fratele meu Sorin Miron, a căror concurență permanentă și relație de prietenie mi-au dat mereu impulsul de a merge mai departe și a-mi depăși limitele”.

Ca pasiuni, Marcel este atras de chitară și pian.

”Mi-aș dori însă, să am mult mai mult timp pentru a studia aceste instrumente. Îmi place senzația pe care ți-o oferă în momentul în care începi să legi câteva note și/sau acorduri, senzația pe care o ai atunci când, după o perioadă lungă în care nu ai exersat, pui degetele pe corzi, sau clape, iar acestea încep să meargă singure, fără ca tu să le comanzi voluntar, reușind să reproduci pasaje pe care le-ai învățat poate chiar cu ani în urmă. Pare ceva rupt de realitate. Recomand oricui să încerce măcar puțin un instrument muzical, indiferent de vârstă, nu aveți ce pierde. Poate încerci și îți dai seama că nu ți se potrivește, sau poate pur și simplu îți descoperi o nouă pasiune”, a conchis sportivul de la Liga de Est.

miron6

Image