Vaslui, RO

20.95°C
Overcast Clouds
Friday
8.48°C / 13.68°C
Saturday
7.15°C / 19.02°C
Sunday
9.71°C / 19.75°C

Mărturii din iarbă! Trei decenii de la meciul de poveste cu Flacăra Moreni

Mărturii din iarbă! Trei decenii de la meciul de poveste cu Flacăra Moreni

Până acum, fotbalul hușean a mai fost de două ori în șaisprezecimile Cupei României. Prima oară a fost pe 26 februarie 1989, cu Flacăra Moreni, echipă care activa în Divizia A, iar trei ani mai târziu, pe 1 martie 1992, Steaua Mecanica Huși întâlnea în această fază a competiției o altă echipă de tradiție, ce activa în prima ligă, FC Ploiești.

Însă, meciul care a lăsat cele mai frumoase amintiri a fost cel din urmă cu 31 de ani. Pe atunci, Steaua Mecanica Huși era una dintre echipele de top din Divizia C, care se bătea an de an la promovare.

Calificarea în șaisprezecimile Cupei a venit după o serie extraordinară bifată de formația hușeană, care a eliminat trei echipe de Divizia B și două de divizia C. Hușenii au trecut de Mecanica Vaslui (scor 2-1), Viitorul Vaslui (scor 4-0, adversară ce a promovat în Divizia B), Fepa '74 Bârlad (2-0), Progresul Brăila (3-1) și Ceahlăul Piatra Neamț (scor 3-1).

afismeci

Unul dintre amfitrionii performanței este Ion Iacob. Acesta își amintește cu drag de acea perioadă, afirmând că lotul formației hușene era valoros, cu fotbaliști, aflați în stagiul militar la Huși, care aveau să devină nume în prima ligă din România.

”Eram un grup valoros, cu mulțu hușeni, cu ar fi Țugulan, Dumitru, dar și câțiva bucureșteni, care aveau să joace în Divizia A, amintind aici de Adrian State sau Smădu. În acel sezon ne băteam și la promovare în divizia B, însă am terminat pe locul 3 în seria a II-a”, a spus Ion Iacob.

Meciul cu Flacăra Moreni a stârnit un interes uriaș la Huși. Aproape 5.000 de localnici au asistat la partidă, fiind un record de asistență. Practic, nici pe blocurile din jur nu mai era un loc liber, așa de multă lume a venit la meci, care avea să fie unul de poveste.

Steaua Mecanica Huși a intrat în teren în acel meci în următoarea componență: Tudor, Scărlătescu, Lupu, Ursu, Bălan, Dumitru, Nicu Marian, Țibulcă, State, Smădu, Țugulan, antrenor fiind Haralambie Eftimie.

”Am jucat toată repriza a doua. Veneam după o accidentare gravă. În cantonamentul de dinaintea meciului am suferit o accidentare la picior, însă am rueșit să mă recuperez relativ repede pentru a juca în meciul istoric”, și-a amintit Ion Iacob.

husiechipa

Oaspeții au venit la Huși cu cea mai bună garnitură

”Generalul Dragnea a venit cu două săptămâni înainte de joc, pentru a inspecta și a culege informații. Meciul era unul vital pentru echipa, care avea în componență mulți dinamoviști. La Huși au venit atunci frații Pană, Lala, Dragnea, Dumitrașcu, Movilă, Vaidan, iar antrenor la Moreni era Nelu Numwailler. O echipă extrem de puternică, care avea să termine acel sezon pe locul 4 și să meargă în cupa UEFA”, a completat fostul fotbalist al Hușiului.

Meciul a fost unul echilibrat, astfel că la pauză tabela arăta scorul de 0-0. Repriza a doua a fost una de vis, cei 5.000 de spetactori asistând la un regal fotbalistic.

În debutul reprizei, Adrian State trimite un șut de la distanță spre poartă și deschide scorul. Era 1-0 pentru Steaua Mecanica Huși, din min.46, iar lumea era în delir!

După câteva ratări, veteranul Dragnea egalează, iar Lupu, cu un autogol, aduce Flacăra în avantaj.

Dragnea și C. Pană duc scorul la 4-1, însă jucătorii hușeni nu vor să piardă oricum și au început pe final de meci să-și arate adevărata valoare predând o adevărată lecție de fotbal celor din Moreni, umilindu-și adversarul la toate capitolele.

Mai întâi, State obține un penalty și Lupu transformă, iar în min. 87, Țugulan execută impecabil o lovitură liberă, scorul devenind 3-4!

A fost un meci de pomină, iar oficialii Moreniului, echipă apropiată regimului ceaușist, i-au sugerat hușenilor să o lase mai moale, că va câștiga "cine trebuie" și nu neapărat echipa mai bună.

”A fost un meci pe care nu-l voi uita niciodată. Atunci, Hușiul a ieșit din amorțeală și a dovedit că poate să se bată cu orice echipă din România. Atmosfera a fost una de vis. Nu cred că am mai întâlnit-o în zilele noastre în competițiile interne”, a conchis Ion Iacob.

A doua calificare în șaisprezecimile Cupei României a fost în 1992, iar pe 1 martie, Steaua Mecanica Huși avea să întâlnească pe FC Ploiești, meci pierdut cu scorul de 1-2.

antrenor

Image