Fosta glorie a handbalului masculin vasluian, Gabriel Cozma, a devenit „Cetățean de Onoare” al municipiului Baia Mare.
Ceremonia a avut loc în Sala Polivalentă „Lascăr Pană”, cu ocazia aniversării a jumătate de secol de existență a clubului Minaur Baia Mare.
Gabriel Cozma a făcut parte din generația de Aur a Minaurului, care în 1988 a câștigat Cupa EHF la handbal masculin. A fost coleg cu nume sonore din handbalul mondial, cum ar fi Mircea Petran, Gheorghe Covaciu, Maricel Voinea, Ioan Marta, Liviu Pavel, Alexandru Stamate, iar antrenor a fost regretatul tehnician Lascăr Pană.
„Viața de sportiv, îndeosebi a unui sportiv de performanță, înseamnă muncă, disciplină, educație, sete de victorie și nu este una ușoară...copilărie, adolescență, tinerețe...toate muncite, trăite prin săli de sport și autocare, iar mai târziu vizite la doctori. Destinul m-a împins către un sport care mi-a adus multe satisfacții, handbalul. A fost o mândrie pentru mine să fiu în locul potrivit, la momentul potrivit, și să câștig un trofeu european în 1988 cu Minaur Baia Mare, alături de mari nume, cum ar fi Nicolae Neșovici, Mircea Petran, Doru Porumb, Gheorghe Andronic, Gheorghe Covaciu, Maricel Voinea, Attila Halmaghi, Liviu Pavel, Alexandru Stamate, Sorin Rădulescu, Dorel Iacob, Dănuț Ionescu, Adi Popovici, Costel Coman, Ioan Marta, Sorin Cuc, care, făcând arc peste timp, au rămas aceiași oameni cu caractere deosebite și buni prieteni. Aceste succese s-au datorat antrenorului emerit Lascăr Pană, care a dat credit și jucătorilor tineri, pe lângă cei consacrați. A fost o echipă minunată, care a adus numai bucurii și lacrimi de fericire suporterilor. Personal, le mulțumesc organizatorilor și autorităților locale pentru invitație și pentru titlul de „Cetățean de onoare” acordat, le mulțumesc pentru cele două zile în care s-a dat liber la amintiri și în care am luat din nou Baia Mare la pas”, a spus Gabriel Cozma.
La evenimentul aniversar „50 de ani de Minaur – Legenda merge mai departe”, pe lângă conferirea titlului de „Cetățean de Onoare” a mai fost organizat un meci între fostele glorii ale Minaurului, fiind lansată cartea „Amintiri de MINAUR”, scrisă de scriitoarea Ramona-Ioana Pop.
Revedere după 37 de ani!
Gabriel Cozma a evoluat la Minaur Baia Mare din 1985 până în 1990, perioadă în care a câștigat de patru ori bronzul național și Cupa EHF.
„Am venit imediat după ce Minaur a câștigat primul trofeu EHF în 1985! În acel an am jucat puțin. Doar două luni, după care am plecat în armată. Însă, din 1986 și până în 1990 am fost jucătorul lui Minaur, după care am revenit acasă, la Moldosin”, a spus Gabriel Cozma, care și-a revăzut foștii colegi după 37 de ani:
„Am avut emoții, fiindcă nu știam cum o să reacționeze, dacă mă mai știu. Însă, a fost o plăcere să mă revăd cu ei și să retrăim împreună acea perioadă frumoasă din cariera de sportiv. Din păcate, toți au acum probleme de sănătate”, a completat fosta glorie a Moldosinului.
A prins turul finalei EHF din URSS
Gabriel Cozma avea 19 ani când Minaur Baia Mare a câștigat trofeul EHF. A avut șansa ca antrenor să fie Lascăr Pană, cel care a dat șansă multor tineri să se afirme în handbalul de performanță. Printre ei s-a regăsit și Gabriel Cozma, care a profitat de fiecare convocare în lotul mare.
„Pe atunci, lotul era format din 12 jucători. Primii zece se știau de fiecare dată. Ceilalți doi erau din rândul tinerilor. Eu am muncit mult și antrenorul a prins încredere în mine, fiind folosit, în special, pe apărare”, povestește Gabriel Cozma.
În ediția din 1988 a Cupei EHF, Lascăr Pană l-a luat în lot pe handbalistul vasluian la jocurile din sferturi, cu Hellerup Kopenhagen (Danemarca: 20-25, 24-16), în semifinala cu FC Barcelona (21-22, 24-22) și în finala cu Granitas Kaunas (URSS: 20-21, 23-20).
„Am jucat în sferturi, cu Hellerup, în partida retur, intrănd în repriza a doua, după ce la pauză echipa daneză conducea cu un gol. Am reușit să câștigăm la o diferență de cinci goluri și ne-am calificat în semifinale, grație golului în plus marcat în deplasare. În turul de la Kaunas am fost, de asemenea, folosit, în apărare, pierzând la un singur gol. În returul finalei, la Baia Mare, în min. 57, scorul era egal: 19-19. Însă, am reușit să ne impunem la trei goluri diferență și să câștigăm trofeul”, și-a amintit fostul handbalist.
Pe atunci, asemenea performanțe nu erau răsplătite ca acum: „La Minaur nu am avut prime de meci, ci de obiectiv. Ca să primești ceva peste 1000 de lei, trebuia să fii în primele trei echipe din prima divizie. La Vaslui, în anul când am promovat am fost chemat la Consiliul Județean de atunci, unde am fost felicitat și am primit o butelie. Acum se joacă pe mii de euro. Atunci era plăcerea de a juca, însă și multă muncă, multe ore de pregătire. Trebuia să dai teste ca să poți juca în prima ligă. Acum, nu știu dacă poți forma patru echipe de primă ligă, dacă aplici acele teste. La Minaur, lotul era de 28 de jucători. Dacă nu prindeam prima echipă, eram trimis la echipa a doua, pentru a avea minute de joc”.
Baia Mare mânca handbal pe pâine
La Baia Mare, în acea perioadă se mânca handbal pe pâine. Echipa era iubită în zonă și peste tot pe unde se afla era aplaudată.
„Îmi aduc aminte că înaintea returului cu Barcelona de la Baia Mare am fost trimiși la film. În momentul când am intrat în sala de cinema, toată lumea s-a ridicat în picioare și ne-a aplaudat, strigând numele Minaur. Mi se face și acum pilea de găină, când îmi aduc aminte de moment. De asemenea, când ne-am întors de la Kaunas, din turul finalei, de la aeroportul din Satu Mare și până acasă am fost opriți prin mai multe localități, fiind primiți de localnici, împreună cu autoritățile, cu pâine și sare. E un sentiment aparte, pe care puțină lume a trăit-o vreodată”, mai spune Gabriel Cozma.
De altfel, meciurile de acasă ale lui Minaur se disputau sold out, cu peste 4.000 de susținători în tribune.
„Lascăr Pană m-a modelat ca handbalist!”
Gabriel Cozma a fost adus la handbal de Liviu Gugleș, fiind antrenorul care „mi-a pus mingea în mână” și de la care a învățat abc-ul acestui sport. Însă, Lascăr Pană este „cel care m-a șlefuit, m-a modelat ca handbalist”.
„Am avut însă și jucători de talie mondială, medaliați la Mondiale, de la care am avut ce învăța”, a spus Cozma.
Acesta a mai afirmat că perioada Minaur nu o poate uita niciodată, unde s-a format ca handbalist.
„Aici am prins plăcerea de a juca handbal, de a fi lângă jucători cu nume, adevărate carcatere, sportivi de valoare, care nu țineau cont de statutul lor și îți săreau în sprijin ori de câte ori era nevoie. Nu făceau diferențe că tu erai un pici, iar el era medaliat cu bronz mondial. Aici m-am dezvoltat ca handbalist, am învățat mișcările sau aruncările la poartă, devenind un jucător complex. A fost o perioadă frumoasă”, povestește cel care a îmbrăcat tricoul lui Moldosin Vaslui din 1990 până în 1999.