Micul geniu de la Iași, cu cel mai mare punctaj ELO din lume, va fi prezent la Cupa Radical Grup

Micul geniu de la Iași, cu cel mai mare punctaj ELO din lume, va fi prezent la Cupa Radical Grup

Sâmbătă și duminică, 20 și 21 martie, la Silver Mall, va avea loc cea de-a cincea ediție a Cupei Radical Grup la șah.

Competiția se anunță a fi una acerbă și sunt anunțați participanți de top din România.

La 7 ani, turneul îl va avea în prim plan pe Iustin Nicolas Cazacu, un geniu din Iași, având la vârsta sa cel mai bun punctaj ELO din lume.

Având o poveste parcă inspirată din celebrul film ”Gambitul damei”, campionul român a început să joace şah încă de la vârsta de 4 ani, atunci când bunicul său, Nicolae, l-a iniţiat în tainele acestui sport, pentru a petrece mai mult timp împreună. Şahul este sportul preferat în familia Cazacu dintotdeauna, atât tatăl lui Nicolas, cât şi fraţii săi, au învăţat să joace şah din copilărie, dar nu au trecut de nivelul de amatori.  

”Rapiditatea cu care Nicolas a învăţat despre piesele de şah, despre modul în care trebuie să joace pentru a obţine victorie, ne-a făcut să ne dăm seama că pentru el, acest sport înseamnă mai mult decât o pasiune trecătoare, ne-am dat seama că are ceva deosebit.”, povesteşte Nicu-Eduard Cazacu, tatăl lui Nicolas. 

Organizatorii mai anunță prezența la întrecere a unor campioni și vicecampioni naționali, un alt copil care de abia s-a întors de la Turneul Internațional SATORI ART Slobozia, unde a câștigat la categoria de vârstă sub 8 ani.

”Avem copii care lipsesc în primele 2 runde deoarece participă la Olimpiada județeană de matematică din municipiul Vaslui, iar de la Olimpiadă vor veni direct la acest puternic turneu. În acest week-end, în mun. Vaslui putem spune că va fi un bazin mare plin de materie cenușie. Cred că micii noștri șahiști vor ține piept cu brio acestor adversari redutabili și sunt capabili să producă suprize”, a spus Marius Ursan, unul dintre organizatori.

Și secțiunea dedicată seniorilor se anunță extrem de echilibrată și puternică.

Cupa Radical Grup este sponsorizată de omul de afaceri Ionel Sandu, cel care manageriază Radical Grup, iar organizatori sunt CS Sergentul Vaslui și CS Gambit Huși.

sah