În urmă cu aproape patru ani, comisarul de poliție Marius Ursan, un împătimit al șahului, și-a împlinit un vis. Campion national pe MAI, ofițerul de poliție de frontieră a avut onoare de a juca o partidă amicală cu marele campion mondial, Anatoli Karpov.

Faimosul șahist rus a avut parte de o primire călduroasă la Vama Albița, pe care a tranzitat-o în drum către un seminar international, ce l-a susținut la Iași.

Acesta a acceptat imediat provocarea lui Marius Ursan, iar partida s-a încheiat cu o remiză.

”A fost o ocazie unică! Aflasem de la colegii din cadrul Federației Române de Șah că trebuie să vină și de aceea l-am și așteptat. Sunt ocazii unice și foarte foarte frumoase. Partida a fost una scurtă, amicală, până în 16 mutări. Interesant că a ales Partida spaniolă; deschiderea sa preferată. După care elegant mi-a propus remiză și vă dați seama că am acceptat imediat”, și-a amintit campionul national la șah la nivel de MAI.

Marius Ursan a văzut în marele campion mondial un om calm și cu zâmbetul pe buze:

”Este un Om fain, modest, îmi amintesc că era foarte bucuros. Zâmbea și râdea mai tot timpul, foarte sociabil. M-a și invitat atunci și am mers la Iași la o conferință susținută de către dumnealui, iar seara la masa festivă i-am cântat cu toții La mulți ani. Ne-am întâlnit pe 24 mai 2016, iar ziua lui de naștere a fost pe 23 mai.

Copiii, viitorul șahului!

Anatoli Karpov a fost interest de activitatea șahistică din zonă, iar Marius Ursan i-a vorbit atunci despre proiectele sale, aflate la început.

A fost încurajat să continue, sfat pe care l-a acceptat și l-a pus în practică, dezvoltând acum un centru de copii puternic, cu peste 200 de legitimate.

”Foarte mult am discutat despre activitatea noastră cu pregătirea copiilor, atunci eram la început și ne-a încurajat foarte mult. Ne-a dat câteva exemple cu cluburi mici din China care după câțiva ani au început să scoată jucători foarte buni remarcați la nivel internațional. Îmi zicea că este greu, dar lucrul cu copiii ne va aduce mari satisfacții personale și A AVUT DREPTATE. Chiar a insistat și ne-a încurajat foarte mult să continuăm. Eram la început și ca orice început era greu. Am pornit de la 0 nu aveam materiale…spațiu…nimic. Important a fost să continuăm”, a precizat comisarul de poliție.

L-a provocat pe Kasparov!

La Albița este așteptat și Gari Kasparov, rivalul lui Karpov. Deja, hușeanul i-a transmis prin intermediul rețelelor de socializare a provocare și speră să o accepte.

”Îmi doresc să îl întâlnesc pe renumitul său rival Kasparov, un om mult mai temperamental să zic așa. Nu cred că îmi va propune remiza, ci mă va bate bine, ca să nu îl mai provoc pe viitor”, a spus Ursan.

El are și un mesaj pentru viitorii șahiști, încurajați să continue, indiferent de rezultatele obținute.

”Să nu se descurajeze întrucât cel mai mult înveți din partidele pierdute. Este ca și în viața de zi cu zi. Lupți în continuare, cu zâmbetul pe buze și totul este o experiență din care înveți. Șahul îi va ajuta în viața de zi cu zi. Înveți să pierzi cu demnitate. Înveți să te bucuri cu moderație, înveți să îți faci un plan bun cu ce vrei să realizezi pas cu pas. Înveți să iei deciziile cele mai bune în momente critice sau în timp foarte scurt”, a completat șahistul.

În timpul liber, comisarul de poliție Marius Ursan coordonează activitatea clubului Gambit Huși, care a cunoscut o dezvoltare aparte în ultimii ani.

”În județul nostru activitatea în plan șahistic a explodat ca să zic așa. Multe competiții, o mulțime de copii. Sunt 200 legitimați doar la Clubul de Șah GAMBIT Huși. Copiii cresc și au rezultate tot mai bune, joacă de la egal la egal cu seniorii, așa cum este vârful în acest moment, Ștefan Prisăcaru, de la Clubul de șah Sergentul Vaslui, care pentru prima dată în istoria județului un copil a câștigat concursul de seniori. În municipiul Vaslui autoritățile se implică și văd potențialul copiilor. Avem proiecte câștigate la Consiliul Județean Vaslui cu sutè de copii implicați. Activitatea este în plină expansiune. Chiar și acum noi ne antrenăm online în fiecare săptămână cu câte 40-50 de copii la lecție. Avem copii isteți care cresc și deja observăm acest lucru. Se va vedea imediat ce reîncep competițiile. Viitorul arată foarte bine în acest sens. Să avem răbdarea și disciplina caracteristică șahiștilor, pentru a trece cu bine peste perioada dificilă. Să aveți poftă de viață și de șah”, a conchis Marius Ursan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here