Constantin Grosu, președintele CS Sergentul Vaslui, prezintă un nou episod despre recordurile și curiozități din lumea șahului vasluian.

1. Ştiaţi că…Profesorul, antrenorul dar şi arbitrul de şah MARIAN DOMINTE este cel mai valoros şahist al Clubului Sergentul, dar şi unul dintre cei mai renumiţi şahişti din zona Moldovei? El a fost Campion naţional de juniori în 1974, medaliat la Balcaniada din 1974, component al loturilor naţionale de juniori şi tineret. Este Maerstru al sportului din România, Maestru FIDE, dar şi autor de literatură şahistă. A participat cu rezultate notabile la turnee internaţionale, actualmente profesor la Palatul copiilor Iaşi.

2. Ştiaţi că… MIRCEA SERGIU LUPU, Grandmaster ( GM ) născut la Negreşti – Vaslui, actualmente în Franţa, este cel mai titrat şahist vasluian? El a participant la 6 finale ale campionatului național, membru în echipa României la C.E. (1), Balcaniadă (1) și la 2 ediții ale Olimpiadei de șah.

3. Ştiaţi că…Medicul stomatolog MARIUS ZĂRNESCU, maestru al sportului, a fost dublu vicecampion naţional şi dublu campion naţional la şah prin corespondenţă ? A reuşit această performanţă de a-şi adjudeca titlul naţional în ediţiile din 2006 – 2007 şi 2007 – 2008, fiind urmat de jucători cu vechi state de serviciu în şahul prin corespondenţă din România, iar in 2010 a a obtinut titlul de Maestru international la sah prin corespondenta

4. Ştiaţi că…Inginerul GHEORGHE MUNTEANU, maestru al sportului din anul 1981, este un sportiv de excepţie al Vasluiului? Ca jucător cu o îndelungată activitate în primul eşalon al şahului românesc, a fost titular la două din echipele galonate ale Campionatului naţional, cu care a participat la 12 ediţii ale Diviziei A ( Medicina Iaşi şi Petrolul Ploieşti ). A avut prezenţe meritorii la întrecerile individuale interne ( victorii la turneele de maeştri Sibiu — 1980, Brăila — 1981), precum şi în afara ţării (Bialystock — 1973, Budapesta — 1978, Moscova — 1979, Albena — 1983).

5. Ştiaţi că…MARIUS CORNEL URSAN, Comisar de poliţie, este Campion Naţional de Şah al Ministerului Afacerilor de Interne?Acest titlu a fost doândit în noiembrie 2015 la întrecerea unde au participat 60 de sportivi din toate structurile M.A.I. din toate judeţele României.

6. Ştiaţi că…Profesorul de matematică şi informatică, VLAD BAZON, jucător complet, cu un bogat spirit analitic, avea performanţe foarte bune şi în şah? Astfel a obţinut titlul de Candidat de Maestru în anul 1985 şi apoi s-a dedicat jocului prin corespondenţă, unde s-a impus ca unul din cei mai tari jucători din ţară prin victoria, în 1988, la ediţia a V-a a Cupei României, precum şi prin multiplele calificări în finala Campionatului naţional.

7. Ştiaţi că…Renumitul medic EMIL ŞCHIOPU, primul medic cu licenţă în acupunctură din judeţul Vaslui a fost şi un mare pasionat de şah orb? Juca şah orb simultan cu mai mulţi adversari şi pe majoritatea îi învingea.

8. Ştiaţi că…MARIUS CORNEL URSAN , Comisar de poliţie, este singurul jucător de şah din judeţul Vaslui care a jucat o partidă amicală cu marele campion mondial Anatoli Karpov? Acest „eveniment” s-a petrecut pe 24 noiembrie 2016 când renumitul campion a participat la Iaşi, la Simpozionul internaţional „Educaţie prin şah”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here