1.Ştiaţi că… Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Elisabeta Polihroniade” Vaslui este singura școală din lume care poartă numele fostei mari maestre a șahului românesc? Unitatea a primit acest nume prin Decizia nr.545 din 20 ianuarie 2015 a Consiliului Județean Vaslui.

2.Ştiaţi că…Vasluiul a fost de două ori capitala şahului românesc pentru veterani? Evenimentele au fost organizate de CS Sergentul Vaslui în anii 2016 şi 2017.

3.Ştiaţi că… Bighiu Rareş este primul şahist vasluian şi membru al CS Sergentul care deţine un loc pe podiumul World School Chess Championship? Acesta, la Iaşi, în 2012, a obţinut locul 2 la Open 7 ani.

4. Ştiaţi că… În România, prin O.M. nr. 3249 din 31.03.2014, Ministerul Educaţiei a aprobat Programele şcolare pentru disciplina opţională “Educaţie prin şah”, anul I şi anul II de studiu, curriculum la decizia şcolii începând cu anul şcolar 2014-2015 ? Din grupul de lucru pentru curriculum a făcut parte şi subsemnatul.

5. Ştiaţi că… Cea mai mare tablă de şah din România a fost inaugurată la Vaslui? Piesele au zeci de kilograme, iar tabla are 10m x 10m.

6. Ştiaţi că…Asociaţia Judeţeană de Şah Vaslui numără 7 structuri sportive afiliate la Federaţia Română de Şah? Acestea sunt: CS Alone Tiger Vaslui, CS Sergentul Vaslui, AC de Şah Realitatea Huşi, CS Peneş Curcanul Vaslui, CS Gh Neştianu Bârlad, CS Magnificii Vaslui şi ACS Gambit Huşi.

7. Ştiaţi că…pentru vasluieni, şi nu numai, practicarea şahului nu are vârstă? În anul 2017, cu prilejul CN de Şah pentru Veterani, bucureşteanul Valeriu Petrovici, la 85 de ani, cel mai activ jucător la această vârstă, a susţinut o partidă demonstrativă pe „Arena şah Vaslui” cu juniorul Clubului CS Sergentul Vaslui, Denis Chiriţescu de numai 10 ani. Partida s-a încheiat remiză.

8. Ştiaţi că…În 1910 Nicolae Tonitza pictează primul tablou cu subiect şahist? Acesta a fost intitulat“Jucătorii de şah”. Pe verso era scris: „În viaţă ca şi în şah trebuie să ştii să profiţi de un gest greşit al adversarului şi asta nu e necinstit, din moment ce legea şahului şi a vieţii ţi-o permite”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here