E aproape imposibil să nu te gândești la profesorul emerit Liviu Gugleș când deschizi un subiect despre handbalul vasluian.

Mai bine de patru decenii și-a legat numele de handbalul din acest colț de țară, perioadă în care a modelat generații întregi. O viață de om pusă în slujba sportului pe care l-a îndrăgit, care i-a dat cele mai mari satisfacții, dar care l-a și întristat, atunci când a fost nevoit să se retragă de pe semicerc.

Ajuns la frumoasa vârstă de 70 de ani, profesorul Liviu Gugleș tremură în glas când vorbește despre handbal.

Privește înapoi cu melancolie, rememorând momente care l-au marcat, nume de foști colegi sau foști elevi, Nu uită de satisfacțiile profesionale, toate fiind înmagazinate în tolba cu amintiri.

Povestea sa începe la mijlocul secolului trecut în comuna Codăești.

”Sunt născut în Codăești, unde am făcut gimnaziul. Însă, Iașiul este orașul de care mă leagă multe amintiri ale adolescenței mele, dar cel mai important, punctul de plecare în cariera mea de sportiv. Este locul unde am urmat liceul și Facultatea de Educație Fizică și Sport. În acea vreme se punea accent mare pe sport, iar eu am fost atras cel mai mult de handbal”, își începe povestea profesorul Gugleș.

Din capitala Moldovei, la CSȘ Bârlad!

În anul 1974 a fost nevoit să se mute la Bârlad, fiind repartizat ca profesor la Clubul Sportiv Școlar (CSȘ) din localitate. Însă, dascălul se face remarcat la CSȘ-LPS Vaslui, instituție pe care o conduce în două mandate (1981-1982 și 1990-1995).

La Vaslui a obținut 19 calificări la turneele finale ale Campionatelor Naționale, unde a obținut 3 titluri naționale, 5 titluri de vicecampioană și 5 clasări pe locul 3, pregătind și promovând 36 de elevi la loturile naționale de cadeți, juniori și tineret, precum și la echipe din Liga Națională.

Amintim aici pe Laurențiu Cozma, Ion Mucenica, Liviu Iacob, Ovidiu Pastramă, Gabi Mardare, Vasile Cocuz, Gabi Cozma, Leonard Bibirig, Sergiu Bărdiță, Mihai Ionescu, Mădălin Țuțu, Andrei Enache, Tudor Stănescu, Alexandru Asoltanei, Ionuț Tănase, S.Potorac, Florin Ciurescu, Răzvan Chiratcu și alții.

”Sunt 43 de ani de activitate sportive școlară de performanță, timp în care am fost preocupat de selecția, pregătire și promovarea elevilor sportive la grupele CSȘ-LPS Vaslui, la loturile naționale de cadeți, juniori, precum și la echipele de Liga Națională și Divizia A”, spune antrenorul emerit în handbal, distincție acordată de Ministerul Tineretului și Sportului în 2003.

Vasluianul care a readus handbalul pe prima scenă după 15 ani de absență

Numele lui Liviu Gugleș se leagă de cele mai importante momente din viața handbalului vasluian.

Tehnicianul a dus numele Vasluiului pe prima scenă, în premieră, în anul 1992, cu Moldosin, echipă ce avea să petreacă șapte sezoane în Liga Națională, perioadă în care a evoluat și în competițiile europene.

După un sezon petrecut la cârma echipei Politehnica Iași (2003-2004), profesorul Gugleș avea să revină la Vaslui în 2008 pentru a demara un proiect ambițios, astfel că în 2013, după 15 ani de absență, handbalul vasluian revine în prim plan, odată cu promovarea pe prima scenă.

”Cea mai mare realizare în perioada de după 1990 este faptul că am reușit să creez o emulație deosebită în rândul vasluienilor iubitori de spectacol handbalistic, care ne-au susținut din suflet la bine și la greu, ceea ce s-a concretizat în rezultatele de performanță obținute de echipă”, a completat antrenorul vasluian.

A coordonat loturile României de juniori și tineret

În 2004 a fost detașat la Centrul Național Olimpic de Excelență (CNOE) de la Sighișoara, unde a fost antrenor și director tehnic al echipelor naționale de cadeți, juniori și tineret, generația 1982-1983.

”Cu această generație am reușit câteva rezultate notabile. La Campionatul European de juniori din 2001, din Luxemburg, ne-am clasat pe locul 4, iar un an mai târziu, la Gdansk, Polonia, am obținut locul 6 la Campionatul European de tineret. Aceste performanțe mi-au adus titlul de Antrenor Emerit. La această distincție a contribuit și medalia de bronz obținută de naționala de seniori a României la Campionatul Mondial din 1990, de la Praga. Din lot a făcut parte și portarul Vasile Cocuz, crescut de mine la CSȘ Vaslui, în perioada 1980-1985”, a declarat profesorul.

A făcut parte și din echipa FRH

Profesorul Gugleș a fost membru în Consiliul de Adminitrație al Federației Române de Handbal în două perioada: 1998-2006 și 2014-2018.

În această calitate a supervizat activitatea loturilor naționale de juniori și a coordonat activitatea handbalistică din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

”Din anul 1998 am fost membru al Colegiului Central de antrenori, unde am răspuns de activitatea de depistare, selecție și promovare a copiilor și juniorilor. De asemenea, colaborez cu membrii comisiei de istorie și statistică a FRH la întocmirea lucrării ”Istoria handbalului românesc”. Din 2002 a condus destinele Asociației Județene de Handbal, reușind cu fonduri de la CJ Vaslui și DJST Vaslui să organizeze mai multe activități handbalistice de masă și performanță”, a conchis Liviu Gugleș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here