În anul 2014, Guvernul și-a depus dosarul de candidatură pentru a aduce la București mai multe meciuri din cadrul Campionatului European de fotbal din 2020.

Dosarul de candidatură a fost depus la sediul UEFA în 26 aprilie 2014, iar una dintre condițiile asumate de România a fost aceea de construire/modernizare a unui număr de 400 de terenuri de fotbal în toate județele țării. Zece dintre aceste terenuri se află în județul Vaslui.

Sunt vizate orașele Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești, precum și mai multe unități scolare, pentru implementarea proiectului.

La 5 ani de la depunerea dosarului de candidatură, cu an înainte de începerea campionatului European de Fotbal, termenul limită de depunere a solicitărilor a expirat și, teoretic, după ce beneficiarii vor depune toate documentele necesare, licitația pentru alegerea unui constructor ar trebui lansată.

Compania Națională de Investiții se ocupă de proiect, iar propunerile au fost făcute de către Ministerul Educației Naționale și Federația Română de Fotbal.

În județul Vaslui, FRF a propus orașele Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești, iar Ministerul Educației Naționale a propus construirea sau modernizarea unor terenuri sportive aflate în următoarele unități de învățământ: Club Sportiv Școlar Vaslui, Școala ”Vasile Alecsandri” Vaslui, Școala ”Alexandra Nechita” Vaslui, Școala ”Iorgu Radu” Bârlad, Școala ”Manolache Costache Epureanu” Bârlad, Liceul ”Petru Rareș” Bârlad și Colegiul Agricol ”Dimitrie Cantemir” Huși.

Din cele 11 propuneri, rămân doar 10, una din școlile din Bârlad neîntrunind toate condițiile.

În proiect sunt prevăzute două tipuri de baze sportive:

Baza sportivă tip 1

Suprafața minimă de teren necesară construirii este de aproximativ 13.202 mp (dimensiuni minime lungime 164 m, lățime 80,5 m).

Baza sportivă va avea următoarele funcțiuni:

– teren sportiv fotbal dimensiuni omologate UEFA și FRF – 105 metri x 68 metri cu nocturnă și tribune pentru 500 de spectatori. 

– teren sportiv mic ce va fi tușat pentru minifotbal, handbal, baschet, tenis și va avea dimensiunea de 20m x 40m.

– clădire vestiare și administrativă și parcare autovehicule și autocar.

Valoare estimată pentru Baza sportivă de tip 1 este de 1,7 milioane de euro. 

Baza sportivă de tip 2

Suprafața minimă de teren necesară construirii este de aproximativ 1.508 mp (dimensiuni minime: lungime 58 m, lățime 26 m).

Baza sportivă va avea următoarele funcțiuni: teren multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis cu dimensiunile de 20 metri  x 40 metri.  Terenul va beneficia și de clădire cu vestiare.

Valoarea estimată de investiţie pentru o bază de genul acesta este de aproximativ 40.000 de euro.

În urma punerii la dispoziție a propunerilor FRF și MEN, Compania Naţională de Investiţii (CNI) a transmis o adresă către potențialii beneficiari, în vederea depunerii de solicitări.

Termenul limită de depunere a solicitărilor a fost 1 iulie 2019. Până în prezent, la nivel național CNI a primit un total de 228 de răspunsuri de la beneficiari, 11 cereri de renunțare, iar 61 de solicitări au fost complete în vederea introducerii în lista sinteză. De asemenea, 156 de solicitări necesită completări ale documentației în vederea introducerii în lista de sinteză.

În urma transmiterii de către beneficiari a documentației complete necesare promovării, toate obiectivele de investiții vor fi introduse pe Lista sinteză a subprogramului Complexuri sportive din cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social.

În vederea aprobării indicatorilor tehnico-economici pentru fiecare dintre amplasamentele propuse, beneficiarii vor depune următoarele documente: hotărârea beneficiarului de predare a amplasamentului pe perioada realizării investiţiei, pe bază de protocol, liber de orice sarcini, certificat de urbanism și avizele aferente, studii geotehnice și topografice.

Ulterior aprobării indicatorilor tehnico-economici se vor demara procedurile de achiziție publică pentru proiectare (adaptare la amplasament) și execuție.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here